30 Nisan 2008 Çarşamba
manisa pembeleri
Merhabalar,
Pembelerimi 20 gün önce toprakla buluşturdum.Şu an üçüncü ve dördüncü yaprakları çıkıyor, gayet sağlıklı duruyorlar.Ben pembeleri direkt olarak torf içine ektim.
Yaklaşık olarak 4-5 gün sera yaptım; 4 gün içinde filizlendiler.
Yakında şaşırtma yapacağım ama biraz daha güçlenmelerini bekliyorum.
Siteye pembelerin bir resmini ekledim... yorumlarınızı belkiyorum..gelişmeleri bildireceğim.
Saygılar
PDA Manisa
ŞAŞKIN KIZILTOPRAK PEMBELERİ
Merhabalar,
10 gün önce resimlediğim pembeleri ancak bugün elim değip de yayınlayabiliyorum. Malum bugün tohum gönderimi için son gündü. Bundan sonra umarım bolca fide paylaşımı organize ederiz.
İlk resimde dikdörtgen küçük çimlendirme viyollerindeki fidelerin alt yapraklarında sararma başlamış. Hem yerleri dar geliyor, hem de torf artık besleme özelliğini yitirmiş. Acil şaşırtma gerekmekte.
İkinci resimdeki 3 pembe fidesi ilk resimdeki cılız fidelerin aynısı, sadece 2 gün önce 18.nisan akşamı daha geniş bir yere şaşırtıldılar. Bana göre fark çok açık. Hele bir de şu andaki hallerini görseniz... Nasıl da coştular. Aynı örnek burada da var. Yerleri farklı olduğu için farklı gelişim gösteren aynı tip fidelerin bir örneği de İzmir'den iletilmişti daha bugün.
http://pembedomatesizmir.blogspot.com/2008/04/koyu-yeilin-pembeleri-izmir-bostanl.html
Bu hafta sonu dev saksılar edineceğim. Evdekilere bakıp bakıp daha büyüklerine karar kılıyorum. İnşallah benim dev saksı sevdama balkon dayanabilir :)
Selamlar
Nalan Cantav
PDA Kızıltoprak
25 Nisan 2008 Cuma
PDA ÇENGELKÖY Ayvalık pembe domatesleri
merhabalar,
( bu fidecikler yazın ayvalık'tan alınıp sonra da kurutulan tohumlardan elde edildiler.)
tohumları torflu toprağa 5 martta plastik torbalara ektim.2 santim kadar olan bu fidecikleri diyeyim... 10-15 nisan tarihlerinde yine torflu toprak olan saksılara şaşırtmalarını yaptım.
şimdi resimlerdeki gibi oldular.
ben ümitliyim pembe domateslerimden...
kendileri aldığımda çok güzeldi ve lezzetli idi...
saygılar
pda çengelköy
PDA ÜMRANİYE_Mehmet Ağaçbüken'den haberler var
21 Nisan 2008 Pazartesi
Merhaba PDA dostları...
Zarfın açılmasını, yeni bakıcımızın kim olduğunu, nasıl bir ortamda dünyaya geleceğimizi merakla bekliyorduk. İki gün neden bizi o kapalı yerde beklettiler bilmiyoruz. Sanırım yeni bakıcılarımızın bizlerden uzakta başka işleri vardı.
Bu pazar sabahı bizim de yaşam kaynağımız olan ilkbahar güneşini gördük. Biri zarfı açmıştı ve "Pembe Domates Ağı'na tekrar hoşgeldiniz" diye başlayan bir yazı okuyordu. Sonra aniden kesti okumayı. Bizlerin görmediği bir başkasına "Ne garip!... anımsadın mı PDA'yı?" dedi. Güldü öteki de; "ha evet, seksen öncesinden "Proleter Devrimci Aydınlık" aklına geldi değil mi?" dedi. Gülüştüler.
Bizler de peçetenin içinde birbirimize anlamsızca baktık.
Ve en sonunda üzerimizi kaplayan her şeyi açıp bizi dışarıya çıkardılar.
Sevgili PDA dostları, çevreyi görünce yüreğimiz ağzımıza geldi... Biz sanki yaşamımızın ilk yıllarına 2005 yılının Çerkezköy'de Hafize Baliç'in bahçesine dönmüştük. Yemyeşildi her yer. Güzel bir evin geniş bir bahçesinde yaşamımız sürecekti. Birbirimizi sevinçle nasıl da kucaklamıştık.
Yeni bakıcımızı o bahçede gördük. 50-55 yaşlarında bir bey'di. Eşi de o yaşlardaydı ve kucağında çok uzun tüyleri olan kocaman bir kedi vardı.
Coşkulu bir telaşla bize bakacakları yeri hazırladılar.
Güneşte iyice yanmış gübreyi bahçe toprağına iyice karıştırıp bir sandığın dibine yaydılar. Bastırarak sıkıştırdılar. Bizleri beşer santim arayla o toprağın üzerine dağıttılar ve üzerimize bir santim yüksekliğinde toprak örttüler. O toprağı da biraz bastırdıklarını hissettik. Hiç canımız acımadı ama yirmi kardeş ayrı düşmüştük. Seslerimizi birbirimize duyurmamız zor oluyordu.
Yeni bakıcılarımız bizlere ilk can suyumuzu verdiler ve bahçenin güneşli bir yerine sandığımızı koydular.
Biraz gurbette sayılırız ya, ilk gecemiz önemli bizim için. Yeni yerimizde bakalım neler yaşayacağız. Yeni bakıcılarımız bizlere nasıl davranacaklar.
Bizleri hiç merak etmeyin şu anda çok iyiyiz.
Tüm gelişmeleri sizlere yazacağız. Haa, yeni bakıcılarımız da sizlere selam ediyorlar.
Özlem dolu sevgilerimizle...
20 Nisan 2008 Pazar
farklı 3. 4. yapraklar
19 Nisan 2008 Cumartesi
18 Nisan 2008 Cuma
Merhaba sevgili doğa dostları,
İlginç bir tecrübemi sizle paylaşmak istiyorum.
Fidelerimizden biri kaza geçirdi. balkondaki çamaşır teli, aşırı rüzgardan devrilip, saksının üzerine düşmüş, büyük şans, yalnızca bir tanesi ezilmiş
Gördüğümüzde sapı toprak hizasından kırılmış zavallı boylu boyunca toprağın üzerinde yatıyor. Yaprakları büzüşmüş bir şekilde. Atmaya kıyamadım,
Yavaş yavaş su verdim.iki gün sonra yapraklarında bir canlanma oldu. Baktım. Gövdesindeki o ufacık tüycükler kök olma yarışında,
Hemen sapın açıkta kalan üst tarafına da toprak koydum ve yavaş yavaş sulamaya devam ettim.yeni kökleri sarsıntıdan zarar görmesin diye şimdilik saksısını değiştirmiyorum
Sonuç resimlerde, pembelerimiz yaşamak için mücadele veriyor. Boyunları kırılsa bile pes etmiyor. Ders almak ta bize düşüyor sanırım.
16 Nisan 2008 Çarşamba
TEKİRDAĞ'DAN TARLADA PEMBE DOMATESLER
Merhabalar,
Bunlar Ahmet Doğan'ın Tekirdağ Gaziköy Uçmakdere yolundaki çiftliğinde çimlendirdiği pembeler.Tabletler ile %97 oranında çimlendirme gerçekleşmiş. Tohumlar 4 hafta içinde 5-6 cm kadar gelişmiş. ( Darısı bizim başımıza. )
PDA 2008 toplantısına katılanlar Sn.Ahmet Doğan'ı hatırlayacaklardır. Nasıl yaparız, nasıl koruruz konusunda hummalı bir sohbet gerçekleştirmiştik hep beraber.
İyi haberlerinin ve güzel resimlerin devamını bekliyoruz.
Selamlar
PDA Tekirdağ Gaziköy Uçmakdere Çiftliği
Ahmet Doğan adına Nalan Cantav
12 Nisan 2008 Cumartesi
büyükçekmece pembeleri
10 Nisan 2008 Perşembe
2007 Kış - 2008 İlkbahar Pembeleri
2007 yılında başladığım çalışmaların bugüne kadarki neticeleri ile ilgili bir özeti ekte sizlerle paylasmak istiyorum.
Saygılarımla,
Eşfak Tüzün
Kış Pembesi
2007’deki ilk serüvenim, kasım ayında beliren ilk ve tek meyveciğin, 2008 Şubat’ında hasadı ile sona ermişti. Sayın Tansuğ’ların web-günlüğüne aktardığı hikayenin linki ve meyvenin son halinin resmi aşağıda:
http://pembedomatesagi.blogspot.com/2007/12/yeni-yila-bir-pembe-mucizesi-ile.html
İlkbahar Pembesi
Yukarıdaki “kış pembesi” ilkbahar pembesine dönüştü, üzerinde şu anda 7 tane meyve var, sayısız da çiçek.
Tohumları 36 saat gibi suda beklettikten sonra, 9 Mart akşamı doğrudan resimdeki fide kaplarına ektim. 10 tohumdan şu anda 9 tanesi hayatta.
Kaplara yarıdan biraz fazla torf koymuştum. İlk gerçek yapraklar çıktıktan birkaç gün sonra üzerlerine toprak ilave ettim.
Geçen seneden kalan koyun gübresinden bir miktarını iki gün suda beklettikten sonra, suyunu dün sulama suyuna kattım.
Okuduklarımın çoğunun aksine, tohumları ektiğimden itibaren mümkün olduğu kadar çok ışık almalarına gayret ettim (sabahları direkt güneş ışığı alacak şekilde, cam kenarına koyarak) ve sulamada cömert davrandım. Belki fide kapları yanlarından da su kaybettiği için, fazla su istiyorlar.
Kızıltoprak pembelerinden bir iyi,bir kötü haber var
merhabalar,
önce iyi haberle başlayalım. evdeki pembelerin durumu gayet iyi.hatta iyice ölmüş gibi olanları balkondaki saksıya gömüp kurtardım.bir gece önce bu yeşil saksıdakiler ölü gibiydi adeta.şimdi nasıl güzeller. ( 2. ve 3. resimler )
ama ofistekilere arkadaşlar benden habersiz biraz şefkat göstermişler.habire su vermişler.zavallıcıklar pek acınacak durumdalar.sanırım içlerinden sadece bir tanesi kurtulabilecek. ( 1. resim )
selamlar
nalan
9 Nisan 2008 Çarşamba
PDA Gayrettepe ve İzmir'den gelen fideler
İzmir / İstanbul iklim farkı mı yoksa ekilen toprak farkı mı bilemiyorum. Belki de Ahmet Bey'in eli toprağa daha bir uğurlu gelmiş olabilir.
PDA TUZLA ÇİMLENDİRME NOTLARI
Bu yıl benim domates yetiştiriciliğinde 2.ci yılım. Benim özetle bu yıl yaşadığım asıl sorun çimlendirme değilde, çimlendirme sonrası büyümede ciddi sıkıntı yaşıyorum.
Öncelikle tohumları Sn.Tansuğ'ların bize tavsiye ettiği gibi 3 grupta çimlendirdim.
I.Grup: Bu grupta 14 adet Sn.Selim Güleç (Mersin ) orjinli geçen seneden kalan tohumları çimlendirmeyle başladım. 10 mart tarihinde önce pamuklar arasında bekletildi. 5 gün sonra tohumlar uçlanmaya başlayınca sadece torf içine plastik viyollere ekim yapıldı. ve 20-22 derecede bekletildi. Zaten çimlenmeye hazır oldukları için 2-3 gün içinde hepsi çimlendi. Yani toplam 7 günde çimlenme tamamlandı. Fakat dikkatimi çeken 2 konu var. Birincisi gövdeleri çok ince ve zayıf görülüyordu. İkincisi boyları çok uzadı. Ve viyol yetmediği için siyah poşetlere toprak+Gübre+torf karışımına şaşırtmalar yapıldı. Şaşırtma zamanından beri gün geçtikçe zayıf düşüp öldüler. Sadece bu gruptan 1 fide yaşatabildim. Onunda çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Bu grupta yaptığım bana göre 2 hata vardı. 1.cisi bu tohumları ben belli bir süre buzlukta sakladım. Daha sonra çimlendirmeden önce buzdolabının aşağı kısmına indirdim. Tabi bu yapılmaması gereken önemli bir hataydı sanırım .Diğeri ise ben şaşırtma yaptıktan sonra fide torbalarını yine evimin bir odasında yani sıcaklık 22 derecelerde bıraktım. Halbuki 16-18 dereceler yeterli gibi.
II:Grup: Bu grupta 20 adet Sn.Osman Nuri Nişancı (Silivri) ) orjinli bu sene PDA'dan gelen tohumlardı. Yine yukarıda anlattığım gibi önce pamukla ıslatma ve sonra viyollere ektim. 7-8 günde tamamına yakını çimlendi. Aynı durum boyları çok uzun olduğu için fide poşetlerine şaşırttım. Ve I.ci gruptaki evimdeki bir odanın radyatörünü tamamen kapattım. Termometre ile yaptığım ölçümde oda sıcaklığı gündüz 18 derece civarlarında oluyor. Geceleri daha düşüyor tabii. Sonuç bu grupta çok parlak değil. 20 tohumdan 2-3 fide hala yaşıyor. Bu grupta da 1.ci grup ile ortak yapılan pamukla ıslatmaydı. galiba tohumları direk toprak yerine pamuklara bırakmak, tohumların direncini düşürüyor diye düşündüm.
III.Grup: Bu grupta bana Gürcistanlı yardımcımın kendi bahçesinde yetiştirdiği ve pembe domates olduğunu söylediği tohumları yine aynı proses pamuk ve torf içinde 1 haftada çimlendirdim. Ve bunları plastik saksılara şaşırttım. 3 günde bir toparağını havalandırıp az olmak şartıyla suladım. Ve şu an bu gruptan 20 kadar fidem var. Görünüşleri fena değil. Ama hiç bir fidem Nail beyinkiler gibi 4-5 yapraklı değil. Yani ilk grubu ektiğim 10 marttan beri neredeyse 1 ay geçti. Hala fideler 2 yapraklı.
SON GRUP: Bu grupta ise geçen sene benim komşumun ürettiği cherry domateslerden aldığım tohunları direk torf+toprak+Gübre karışımına ektim. 9 gün olmasına rağmen hala bir çimlenme belirtisi yok. Zaten ilk defa yaptığım ve pembe domateslere göre daha nazik olduklarını düşündüğüm için kendime cherry domatesde hiç şans tanımıyorum. Neyse gelişmeleri sizinle paylaşacağım.
SONUÇ OLARAK; tarafımdan yapılan olası hataları yada sonuçları özetlemek gerekirse:
1- Tohumların buzlukta saklanması kesinlikle bir hata.
2- Direk toprağa ekmek tohumların direncini arttırıyor.
3- Kullandığım toprak + gübre ve torf çuvalla peyzajcılardan aldığım malzemeler. Onlar kalitesiz olabilir.
4- Şaşırtılan fidelerin sıcaklığı 18 dereceden fazla olmamalı. Yada tam tersi çimlendirmede olduğu gibi 22 derece olmalıdır. (Hala emin değilim bu konuda )
5- Bu arada ben hala havalara güvenemediğim için direk güneşe dışarıya bırakmadım. Fidelerimi boş odada güneş alan bölümlerine yerleştirdim. Sadece dün hava çok güzel olduğu için 2 saat direk güneşe değil de, kuytuda beklettim. Belki de burada da hata yaptım. Ama hala gövdeleri istediğim kalınlığa ulaşmadığı için en ufak bir etkenle (Rüzgar yada güneş) kalan fidelerimi de kaybedeceğim diye düşünüyorum.
Benim bu saptamalarım hakkında tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Sevgiler,
Gülnur Şengel
PDA Akfırat/Tuzla
8 Nisan 2008 Salı
Pembelerimin tohumlarından çıkıp dünyaya merhaba demeleri çok kısa bir süre önce gerçekleşti ve çıktıktan 2-3 gün içerisinde inanılmaz gelişim gösterdiler. Çimlendirirken kapalı balkonda muhafaza ettim hala ordalar ancak boyları uzamaya başladı. Bu durum normalmi diye merak ediyorum daha ne kadar süreyle kapalı balkonda tutmaya devam etmeliyim. Burası hafif gün ışığı alıyor ama camlar kapalı ve koyu renkli, direkt ışık alamıyorlar. Boyları daha fazla uzar mı, ne yapmalıyım, yardımcı olursanız sevinirim . Ekte durumlarını gösteren resimlerini gönderiyorum
Hekese sevgiyle bol pembeli günler diliyorum.
Pembe seyir defteri notlari
Su an icin hersey yolunda gibi yapraklar dogal yesilindeler sariya donmediler boylari bana normal gibi geliyor. Pembelerimi balkonumda direk gunes almayan ama bol isik alan golge sayilmayan bir yerde tutuyorum. 2-3 gun araliklarla sulama yapiyorum. Ozetle sulama olayim topragin nemine ve havanin durumuna gore degisiyor. Tabii resimlere bakip uzman yorumlarinizi bekliyorum. Hani derler ya ablasi, amcasi, teyzesi bir de siz bakin pembe kizlarim nasillar :)))))) Elimde kalan 10 tohumu ne olur ne olmaz diye ekmemistim. Olusabilecek olumsuz durumlar icin evladiyelik olarak bekletiyorum. Tohumlarimin kaynagi olan Osman Nuri Nişancı'ya (Silivri/ Kinali yazlik evin bahcesi) ve tohumlarin ulasmasinda yardimci olan diger uyelerimize yeniden yurek dolusu tesekkurler. Butun uyelerimize pembe maceralarinda basarilar ve sabirlar diliyorum. Bir baska pembe seyir defteri notlarinda bulusma dileklerimle butun dostlara sevgi ve selamlar.
Fatma-Mersin
7 Nisan 2008 Pazartesi
SON SOĞUK VE RÜZGARLARDAN KORUMA
Pembe Domates tohum ve fidelerinize harcadığınız çok değerli emeğinizin boşa gitmemesi için biraz olsun faydası olacağını düşündüğüm yöntemlerimi sizlerle zaman geçirmeden paylaşıyorum.
Saksıya aldığım Pembe'lerimi oluşabilecek soğuklar yada fırtınalardan korumak için yaptığım 5 lt.'lik pet şişe kalkanını sizlerle paylaşmak istedim.
5 lt.'lik pet şişenin üst kısmını keserek açtım ve fidelerin üzerine koydum. Ve üst kısımdan iki adet minik havalandırma deliği açtım.
Pembelerim bu işlemi sevmiş olacaklarki oldukça uzun boylu ve sağlıklılar.
5 Nisan 2008 Cumartesi
PEMBE FİDELERİM SON DURUM
İzmir Narlıdere dağlarındaki Çam ağaçlarının zemininden özenle
aldığım çam toprağını Koçtaş'tan aldığım 12 adet viyole doldurarak
tohumları ektim. Ve bir boya kovası içerisine kalan toprağımı döktüm ve bu toprağın içine
tohumlarımı ektiğim viyolleri gömdüm. 1 litre suyu viyollere
paylaştırarak sulamayı yaptım. Üzerini kuru temizlemecilerin kullandığı
ince naylon poşet ile 2 kat yaparak hava almayacak şekilde kapattım.
Ve evimin güneye bakan günde 4-5 saat güneş alan balkonuna bıraktım.
Kovanın altının delik olmadığını belirteyim.
En yakın tarihte ekmiş olmama rağmen en büyük fidelerim bunlar.
Sonuç Fotoğraflarda
PDA-İZMİR