12 Mart 2008 Çarşamba

ZEHRA TEYZE'DEN BİLGİLER

Bu haftasonu İzmir Güzelbahçe'de arkadaşım Mehmet Pekmezci'nin annesi Zehra Teyze'den domates tohumu çimlendirmeyle ilgili kısa ama çok önemli bilgiler aldım. Bunları sizlerle kısaca paylaşmak istiyorum.
Aslında Zehra teyze ile uzun zamandır konuşmayı planlıyordum ancak Onun ev, bağ, bahçe işlerinden benimde zaman problemlerinden dolayı bir türlü zaman bulamıyorduk.
Sonunda Zehra teyzeyle mandalinlikte çardakta ailece buluştuk çayımızı demledik başladık yudumlamaya.
Zehra teyze 60 yıllık Güzelbahçe'nin yerlisi. Toprağın dilinden çok iyi anlıyor. Toprağa ekilen her türlü sebze ve meyve hakkında oldukça fazla bilgiye sahip.
Lafı fazla uzatmadan hemen domatese getirdim. Elimde Pembe Domates tohumu olduğundan bahsettim çok şaşırdı. "Pembe Domates fidesi bundan 40 yıl önce pazaryerlerinde satılırdı dedi. Onca yıl sonra sen nereden buldun Pembe tohumlarını?" dedi. Bende hemen Pembe Domates Ağından bahsettim, amacımızdan bahsettim. Hemen benden tohum istedi. Bende şu an için elimde tohum yok ama fide var dedim. Tohum çimlendirmeyle ilgili hemen bir kaç ipucu verdi.
  1. Tohumları asla toprağa delik açarak ekme. Toprağa koy ve üzerini 1 cm toprakla kapat.
  2. Tohumları ektikten sonra çok fazla sulama fideler aniden boy atar gövdeleri zayıf olur kırılır.
  3. Tohumları ektiğin yeri eğer naylon yada benzeri birşeyle kapatıyorsan mutlaka hava sirkülasyonu olacak en az iki delik aç. Açmazsan fideler aşırı boy atarak gelişir ve güneşten yanacak hale gelir.
  4. Tohumları Martın başından toprağa ek gündüzleri dışarı geceleri içeriye al.
  5. Fideler büyüdükten sonra mutlaka sırığa sar.
  6. Yarım kg'lık naylon torbaya ekerek de çimlendirebilirsin. Ama ekmeden önce torbanın iki köşesini makasla kes sulama suyu alttan tahliye olsun.
İşte Zehra teyzeden kısa da olsa tohum çimlendirmeyle ilgili önemli bilgiler aldık. Bu haftasonu 4 adet Pembe Domates fidesini Zehra teyzeye vereceğim. Bakalım yılların tecrübesi Zehra teyzenin Pembe domatesleri nasıl olacak çok merak ediyorum.

1 yorum:

A.T. dedi ki...

Zehra Teyze tam bir yaşam bilgesi gibi görünüyor. Onun bilgilerini bizim "teorik" bilgilerle harmanladıktan sonra hayata geçirmek de hayli heyecanlı olacağa benzer... Yeter ki küresel iklim değişikliği bu yıl da bizi üzmesin...