15 Ağustos 2007 Çarşamba

HEYBELİADA

Bütün derdim şehir hayatına bu kadar teslim olmayabileceğimi ispat etmek ve ilerde ailemle birlikte yaşamayı planladığım Datça’da Datçalıların “ipek” dedikleri pembe domates ile badem yetiştirmenin tarımsal provasını yapmaktı. Hareketli rum müzikleri eşliğinde Ovabükü manzaralı evin bahçesinde yetiştirdiğim domateslerden oluşan bir kahvaltı için biraz deneyime ihtiyacım vardı açıkçası. Bu maksatla bir çok hevesli ama az bilgili amatör gibi Eminönü’nde Mısır çarşısının girişindeki tohumculardan domates, salatalık ve biber tohumları aldım. Ancak bunlar hakkında ayrıntılı bilgi verip (GDO) vazgeçmemi sağlayanda Esat Abi (Hoşgönül) oldu. Pembe domates serüveni ile tanışmamda yine Esat Abi’nin vasıtası ile oldu. 11 Şubat 2007’de Armada otelindeki toplantıda Hatay – Serinyol Beldesinden Yüksel Atar kaynaklı Heirloom” (“Evladiyelik”) Pembe Domates Tohumu alıp evde çimlendirmeye başlamamla yolculuk başladı.
Yaklaşık 40-50 tohumdan oluşan ilk fideler bugüne kadar çeşitli aşamalardan geçtikten sonra bahçemde yetişen ilk ürünleri geçenlerde yemeyi başardım... Darısı tüm arkadaşların başına... Deneyimlerim ve yorumlarımı bu sütunlarda görsel malzemeleri ile birlikte sizlerle paylaşmak istedim...

1. Pembe domates yetiştirmede % 50 kuralı olması gerekiyor :). Bunu şu şekilde açabilirim. Ektiğim tohumların yaklaşık %50’si fide olabildi,
2. Çıkan fidelerin şaşırtma, sulama, fazla sulama vs. uygulamaları nedeniyle %50’si sağlıklı bir şekilde toprakla buluşabildi.
3. Toprağa dikilen fidelerin rüzgar, kuş, kedi, çocuklar gibi nedenlerle yine yarıya yakını tutmadı.
4. Tutan fidelerin verdiği çiçeklerin yarısından fazlası kurudu gitti. Olan domates meyvelerinin yarısı herhangi bir tarım ilacı kullanılmadığı için ya da mevsim şartlarından hastalandı gitti.
Tüm bu olumsuzluklardan sonra 11 domates fidesinin yanısıra elimde kalanlar ise;

- “Gerçek” domates yemek (eskilerin dediği gibi) gayet meşakkatli işmiş. Yan bahçelerdeki Antalya tipi fidelerden elde edilen domatesler oldukça kolay ve çabasız ürün veriyor. Ancak yinede bizim pembeler kadar heybetli değil.
- Doğa, eğer emek harcarsanız sizi hayatta aç bırakmazmış.
- Eğer domatesler ile yeterince ilgileniyorsanız sağlıklı oluyorlar, böcek vs. pek bulaşmıyor.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar... Daha sonra tekrar yazacağım.

3 yorum:

Gezeryazar dedi ki...

Ellerinize saglik, yine de elinizde kalanlar fidelerle urun alma asamasina kadar gelmissiniz. Ben de balkonda pembe yetistirmeye calisan grubdan olup, balkonumda kalan tek fidanin olgunlasmasi icin gayret ediyorum, bakalim ne sonuc alacagim.

Osman Gençtürk dedi ki...

Tek fide deyip geçmeyin. Mutlaka ürün alacaksınız. Bir tane bile olsa o kadar keyifli ki okadar emeğin boşa gitmediğini görmek...

A.T. dedi ki...

Blog yazım teknikleriniz de doğrusu harika... Yeni resimleri de bekliyoruz!