Sevgili Pembe Dostları,
( veya küçücük bir domates çiçeği ile mutlu olmayı bilen modern "Polyanna"lar mı demeliyim ama bu postmodern zamanlarda akıl hastalığına denk gelen bir tanım haline geldi kaçınayım )
Gurubumuzun nerede ise tamamı ağaçlar.net sitesini takip ettiğinden doğal yöntemlerle hastalıklar ve böceklerle mücadele yöntemlerini de oradan öğrendik. Bir çitmik davul tozuna iki arşın minare gölgesini ekleyip kafdağı suyuna karıştırdığımızda mor Zanzibar sineklerinin kaçacağını ama buna karşılık Madagaskar çokgözlü yumuşakçasının da Taklamakan'dan geleceğini de biliyoruz.
Bu kadar bilgi bombardımanı arasında kim söylemişti hatırlayamadım "her şeyin fazlası zehirdir " diye.... Konuyu fazla dağıtmadan anlatmak istediğim ;
Geçen sene fidelerimden çoğunu kök çürümesi nedeniyle kaybetmiştim ve açıkçası buna bir anlam da verememiştim. Hijyen şartlarda çalışmama sulama kurallarına uymama rağmen hastalığın nereden geldiğini bir türlü bulamamıştım. Bu sene yine aynı şekilde yeni toprak, temiz saksı , en sağlıklı fideler derken iki fidede kök çürümesi başladı ama bu sefer nedenini buldum.
Bitkilerimi sağlıklı bir şekilde besleyeyim derken kendi elimle hastalık yaratmıştım. Hepimizin bildiği - hep herşeyi çok iyi biliyoruz - ilaçlık ısırgan otu ekstresi veya gazozu her neyse - feci kokuyor - aynı zamanda iyi bir gübre. Bitkilerin dibine biraz suyla ekleyince faydası görülüyor.
Farkı test etmek için bu sene uygulamayı sadece iki fidede denedim. Bilin bakalım ne oldu ?
Her iki fidede de kök çürümesi başladı. Alınacak ders ;
1 - sakın çok konsantre olarak kullanmayın , çürümüş yaprakları önce toprakla karıştırın.
2 - çok seyreltmişde olsanız kesinlikle gövdeye yakın uygulamayın ( toprağa uygulamada )
3 - hatta kendinizden emin değilseniz hiç uygulamayın.
4 - meraklıysanız bir damla ekstreyi lam üzerine alın , burnunuza mandal takın - eğer yapmazsanız bir daha kötü kokulardan şikayet edecek bir burnunuz olmayacak - , mikroskop altında bakın. Tahminen iş saati çıkışı Tokyo metro dağılışını temsil eden bir kalabalıkla karşılaşacaksınız.
Ne öğrendim ; dozu belirtilmemişse her türlü karışımı dikkatli kullanmak gerekiyor.
Ne yaptım ; Geçen sefer uyguladığım boğma işlemini çok erken uygulamak zorunda kaldım. Her iki fide de geçen seferki gibi direnmeye ve hayatta kalmak için yeni kök oluşturmaya çabalıyorlar. Diğer fidelerle boy farkı neredeyse yarı yarıya ama onların hayatta kalma yeteneğine ben güveniyorum.
Son durum ; Kendi kendilerine büyüyen fideler yarım metreyi geçen boyları ile çiçek açmaya başladılar , Gübre olarak ısırgan ekstresi / yaprağı alanlar ise yarı boydalar. ( Isırganlı börek sevenler için kötü haber )
İyi haber balkonumdaki bodur şeftali sayesinde bir kaç tane uğur böceği kiracı olarak geldi artık beyaz sinek , kırmızı örümcek , unlu bit - bunlara isim verenleri de bu arada merak ediyorum - derdim kalmadı. Kötü haber ise fazla yemekten iri birer civciv büyüklüğüne gelen böcekleri beslemek için at sineği aramaya başladık.
Hepiniz sağlıklı ve pembeli kalın.
Hakan YAŞMUT
5 Haziran 2009 Cuma
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder